Имаме 18 регионални структури. До 11 часа всяка от структурите ще

...
Имаме 18 регионални структури. До 11 часа всяка от структурите ще
Коментари Харесай

Ще приемат ли земеделците предложението на правителството?

" Имаме 18 районни структури. До 11 часа всяка от структурите ще даде своето мнение, с цел да излезем с решение ". Това съобщи пред БНР Цветан Цеков - производител на ябълки, един от основателите на Националната браншова камара " Плодове и зеленчуци ", член на Българската земеделска камара, по отношение на показания през вчерашния ден от държавното управление пакет от механизми за подкрепяне на земеделските производители.

" Все още вършим плановете. Вчера беше финалният диалог, с който получихме предложение. По груби преценки може би ще се доближим до подпомаганията и компенсацията, които получихме по украинската помощ предходната година. За нас не е значима единствено тази отплата, само че и политиката на министерството, която занапред би трябвало да се води, с цел да не изпадаме в такива положения ", уточни той. 

И съобщи изрично, че българското земеделие не би трябвало да е единствено приоритет на думи, само че и на процедура: 

" От една страна се изливат едни финансови запаси, обаче те поръват, тъй като нито бяха целесъобразни, нито бяха в подобен размер, какъвто е нужен, с цел да бъде подкрепят един подобен доста тежък бранш, и най-много българската страна нямаше никакви протекционистки политики, в положителния смисъл на думата ". 

По думите му загубите не са единствено директни, само че и индиректни: 

" Украинската и молдовската продукции бяха позволени безмитно, без каквото и да е съблюдаване на стандарти ". 

Според него БАБХ не действа по този начин, както би трябвало. А те са част от организацията, която страната би трябвало да сътвори за отбрана освен за българските производителите, само че и за потребителите, подсети Цеков. Той счита, че се позволи прекалено много продукция с неуточнен генезис. По думите му би трябвало съществено преструктуриране и доста работа на страната в тези структури. 

Според него една от заболяванията на българското земеделие е разделянето. Един от законите, който сме инициирали е Закон за земеделска камара и за браншово посланичество, означи той и добави, че за това би трябвало политическа воля и храброст. 

" Никога не сме имали политически искания, нито сме желали оставката и промяната на един министър с различен - това няма да реши проблемите. Веднъж вечно би трябвало да се разбере, че това земеделие не може да се ръководи по различен метод, с изключение на по експертен ". 

Земеделците чакат и промени в основни закони, които регламентират активността им. Някои от тях се вършат повече от 20 години поради финансови ползи на избрани групи от хора, сподели съпредседателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. 

" Имаме крещяща потребност от смяна ", безапелационен бе той и изброи нужните промени. 

Днес част от браншовите организации ще застанат през Министерство на земеделието и храните с искане за незабавна оставка на министър Кирил Вътев. В същото време други организации ще разгласят резултата от вчерашните договаряния с държавното управление. 

" Камарата не желае оставка. /.../ Ако на следващия ден министърът подаде оставка, кой ще реши всички тези проблеми? Има едно софтуерно време за един нов министър, с цел да може той да се приспособява. /.../ Имаме незабавни проблеми, които би трябвало да се вземат решение в този момент и незабавно ", разяснява Караколев. 

Той добави, че са споделили на министъра какви неточности позволява. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР